Krogguiden testar gourmetburgare

Stockholm svämmar över av bra och mindre bra hamburgare – den amerikanska färsmackan finns inte bara på renodlade burgarhak utan också i olika deluxevarianter på finrestaurangerna. Här har vi testat fyra stycken av den lyxigare sorten plus en från Flippin' Burgers som referens. Alla fick godkänt men vi har en favorit. Vi har testat Tweed Bar, The Flying Elk, Luzette, Playhouse Kök.

 

Flippin' Burgers  (ref.) - Dubbel cheeseburgare, 130 kr

     

Stans mest hajpade hamburgeria håller fortfarande stilen. Den saftiga cheeseburgaren är omfamnad av dagsfärskt ekologiskt bröd från Magnus Johansson Bageri och förstärkt med lite majonnäs, senap, ketchup och silverlök. 
 
Vi tycker om: Den seriösa inställningen till förhållandet mellan kött och bröd (den så kallade beef-to-bun-ration) och det faktum att priset inte är högre trots ställets enorma popularitet.

 

Tweed Bar – The New Millennium Mega Burger, 195 kr

    

I den engelskt brunmurriga miljön bakom Djuret i Gamla stan serveras träkolsgrillad, kanske lite väl kompakt, hamburgare av hängmörad högrev i sällskap av kallrökt bacon, het gurkmajonnäs och cheddarost. Vid sidan ligger trippelfriterade pommes frites. 
 
Vi tycker om: Det hembakade briochebrödet och gurkmajonnäsen.

 

The Flying Elk (Back bar) - The Umami Burger, 205 kr

   

Den femte grundsmaken umami förkroppsligas här i en svartpepparstekt, grovmalen hamburgare kryddad med torkad svamp. Den ackompanjeras av aromatiska tillbehör som tryffel, parmesan- och vitlöksdressing, karamelliserad lök med shiitake och en bonitokryddad ugnsbakad bifftomat. 
 
Vi tycker om: Den grovmalda texturen med bra tuggmotstånd. Bifftomaten är en riktig umamibomb som dessutom ger extra saftighet åt burgaren. 

 

Luzette - Gödkalvburgare, 235 kr

   

Det här är den mest udda burgaren i testet. Nyligen byttes den mer klassiska högrevsfärsen ut mot gödkalv, som åtföljs av halstrad anklever, hasselnötter, tryffelaioli, brioche och handskurna pommes. Köttsmaken är sötaktig, nästan åt fläskhållet, och den sammantagna kompositionen passar bäst för den som är ute efter något helt annat än en vanlig burgare.

Vi tycker om: Annorlunda smak, de handskurna pommes fritesen.

 

Playhouse Kök - The Big Bronx Burger, 149 kr

   

Grovmalen prisvärd burgare på hängmörad högrev och entrecôte med bacon, cheddarost och stekt tomat, som serveras med tryffelmajonnäs, coleslaw, syrad lök och pommes frites. Upplägget är enkelt och helt ofancy på en slät vit tallrik med några tomatskivor. Be om att få köttet medium, så det inte blir överstekt. 
 
Vi tycker om: Det trippeljästa superfärska brödet som är godisgott som semmelbullar. Prisvärd! Extra info: Eftersom Playhouse också är en teater är det ofta svårt att få bord vid 18 men betydligt lättare vid 19. 

 

Vem är då vinnare? 

Bästa gourmetburgare är utan tvekan The Umami Burger från The Flying Elk (Back Bar).

Härligt saftig med djup i smaken, originell utan att förirra sig alltför långt från den klassiska burgarformeln. Grattis! 

Flippin' Burgers är inte lång efter – perfekt i sin enkelhet och väldigt prisvärd. 
 
Nästa gång testar vi premium-pizza.