New York, Paris och Singapore, fast i Stockholm: Urban Deli slår upp portarna på riktigt på Sveavägen, franskklassiska Bistro Jarl slår igen för att lämna plats åt ett känt lyxmärke, och Story Hotel riktar blicken österut med nya restaurangen Ling Long. 

Efter sommarsuccén med Stockholms första riktiga takbar öppnar Urban Deli sin flaggskeppskrog på Sveavägen 44 på lördag. Inredning och meny är ännu höljda i dunkel, men en kvalificerad gissning är att känslan blir storstadsamerikansk och hipstervänlig. Ostron, alternativa hamburgare och hantverksöl, någon?

Bistro Jarl var under många år ett pålitligt hängställe för stans alla frankofiler, och beskedet att restaurangen nu i veckan lägger ner för gott kom som en coup de poing i nyllet för alla älskare av rutiga golv, champagne, confit de canard och diskret proffsig service. En liten tröst är att lokalen kommer att behålla sin franska air – den tas nämligen över av Chanel.

Kanske har du sett kartan som visar att mer än hälften av jordens befolkning lever inom ett ganska litet område i östra Asien? (Bildgoogla annars genast på ”More than half of the world's population lives inside this circle” och häpna.) Innanför cirkelns omkrets ligger megastäder som Tokyo, Shanghai, Bombay, Singapore och Jakarta – matmetropoler som nya Ling Long på Story Hotel hämtat inspiration från. Beställ in ett par vändor bangbang-kyckling, shumai, jasminrökt anka, bibimbap, daal och ingefärsdumplings och njut av att vara världsmedborgare.