Sällan har det väl pratats så mycket om en Stockholmskrog som om Kalle Nilsson och Joakim Almqvists anarkistiska mattempel Punk Royale. Ett litet hål i väggen på Folkungagatan där väntetiden på bord är månadslång, det enda som serveras är 15-rättersmenyn ”Överleverans (Gastronomisk dekadens)”, och servitören för kvällen mycket väl kan dyka upp endast iklädd förkläde – eller en hipp hästmask i plast. Bland de mer eller mindre utflippade rätterna som bärs fram finns kaviar som spritsas direkt på handen och sväljs med en sexa len vodka, ankleverbrioche garnerad med en drypande smiley av nyponkräm, hästtartar serverad på en V75-kupong och toppad med aska från en purjolökscigarrett, och så vidare. Åsikterna om middagsupplevelsen går isär – ystert lekfullt, bröligt grabbigt eller bara reklambyråtrendigt konceptuellt – men att själva maten är av yppersta finkrogsklass och priset sensationellt lågt går dock inte att ta miste på. I kommande Krogguiden-podd kan du höra punkgrabbarna själva berätta om livet som Krogstockholms enfants terribles. 

Och är du sugen på något helt annat, nämligen peruansk-svensk husmanskost med närodlade råvaror och schysta priser – styr stegen någon kilometer bort från Punk Royale och landa på nyöppnade peruanen Chicha 08 på Ringvägen. Här kan du inleda med pisco sour och sprattlande färsk ceviche för att sedan hugga in på höstlammet från Välnäs gård som delar tallrik med pumpapuré, blandsvamp, rostade mörotter, koriandersmör och chimichurri. Nordiska och sydamerikanska toner i delikat samklang.