(foto Lilla Ego). Hösten är här. Stockholm kommer att vara mörkt och kallt och jävligt i sisådär ett halvår framöver, och det är ingenting att göra åt. Men den krispigt kyliga luften skärper också våra sinnen och gör vårt omdöme klarare igen efter sommarens dekadens. Nu är det dags att arbeta hårt, klä sig snyggt och äta gott. Krogguiden rekommenderar att du så fort som möjligt får fason på tillvaron med hjälp av någon de här höstiga middagarna: 

* Minh Mats vietnamesiska (och veganska) soppa på butternutpumpa med lotusfrön, svamp och rostade jordnötter. 

* Biff med vita rotsaker, äpple och anklever på Lilla Ego (jodå, det går att få bord spontant, om du kommer dit en vardag och kan vänta en halvtimme). 

* Woodstockholms fyrarättersmeny Skogen, som senast vi tittade efter innehöll bland annat rentartar med fläderkapris och rökt smetana samt vildand med rotselleri och björnbär. 

* Rödvinsbräserat hjortlägg med rökt oxmärg, mandelpotatispuré, svamp och persilja på Oaxen Slip – där du dessutom får den magiska havsnära miljön i höstfärger på köpet. 

* Ankleverburgare med äppelchutney, dragonmajonnäs och friterad lök på Bird på Regeringsgatan 89. Krogen är alldeles nyöppnad och satsar till hundra procent på fågel i olika former tillsammans med bubbel, bärs och bra musik.