Den japansk-amerikanska termen omakase betyder att lämna över valet till kocken och låta sig serveras en minutiöst genomtänkt kavalkad av det bästa köket har att erbjuda. I Stockholm kan du beställa omakase på Sushi Sho och den (lämpligt namngivna) nykomlingen Omakase Köttslöjd. Stans mest omtumlande åktur till omakase-himlen hittar du på Esperantos nya chef's table-satsning Imouto, där kockarna Batjargal Ochirbat och Sayan Isaksson under en exklusiv tvåtimmarssittning tillreder en fulländad sushimåltid framför dina ögon.

Här är sju andra krogord som du ska ha koll på i höst: 

Baozi eller gua bao: Kinesiska eller taiwanesiska ångade vetebröd med aromatisk fyllning. Finns på China! och Barobao, bland annat. 

Ostronblad: Ört som växer på stranden, smakar som ostron och serveras tillsammans med griskind på Le Nom. 

Burrata: Ostälskarens våta krämiga dröm – ett skal av mozzarella fyllt av en blandning av grädde och mer mozzarella. Caina serverar den med calamarata-pasta, tomater, aubergine och vitlök. 

Bräsera: Att bryna kött eller fisk och sedan låta det småkoka i sin egen sås. Peruanska Chicha 08 bräserar dagens fisk och serverar med skaldjursfond och kassava. Ska inte förväxlas med... 

Bräss: Körtel från unga djur, företrädesvis kalv eller lamm, som är en klassisk husmansdelikatess. Varför inte testa den på Berns tillsammans med vichysoisse-crème, kalvsky, långpeppar och citronette? 

Pho: Nudelsoppa som finns i oräkneliga varianter överallt i Vietnam och Laos, och även på Minh Mat och Pho & Bun. 

Aperitivo: Italiensk AW eller "för-middag" där vänner och släkt samlas runt en antipastibuffé och ett glas innan den riktiga middagen sätter igång. En del ställen i stan, bland annat Piccolo Metro och Carls Deli, erbjuder vissa eftermiddagar gratis småplock när du köper något att dricka.