Blev du ledsen när Bowie gick bort? Borde Christer Björkman pensioneras? Lagar Filip Fastén god mat?

På Vasastans trendigaste krogstråk Roslagsgatan har Filip Fastén (Årets kock 2014) och Joel Åhlin just öppnat Agrikultur på Chez Bettys gamla adress.

Agrikultur betyder jordbruk och restaurangen präglas av närheten till myllan och skogen. Samarbetet är tätt med svenska bönder och man satsar helt och hållet på närproducerade och säsongsanpassade råvaror. Filip, som känns litegrann som en yngre och trevligare Per Morberg, är mångårig jägare och langar glatt fram ett hjorthjärta som senare under kvällen hamnar på tallriken, lätt stekt. 

Det mesta av maten lagas i den gigantiska vedugnen och allting serveras som fasta menyer komponerade utifrån råvaror och humör just för dagen – här finns alltså ingen à la carte utan det är hela paketet med fyra-fem rätter plus tilltugg och extraserveringar som gäller. Vid vårt besök åt vi (förutom hjorthjärtat) bland annat dumpling på picklad och bakad rotselleri, krispig svål med gula ärtor, och buljong med stenbakad skrei och lök. 

Agrikultur har öppet för middag på vardagar och ovanligt nog stängt lördag-söndag. Det är i princip fullbokat en månad framåt. Även om upplägget med fasta menyer inte riktigt inbjuder till spontana besök kan vi rekommendera de fyra drop in-platserna vid baren med utsikt över köket och ugnen. Ett tips är att ringa och kolla vad som serveras just ikväll.

Och ja, Filip Fastén lagar god mat.