Plötsligt finns den trendiga napolitanska pizzan överallt i Stockholm. Degen ska vara bakad på extra proteinrikt mjöl och kalljäst. Körsbärstomaterna, buffelmozzarellan och basilikan ska vara av högsta italienska kvalitet. Pizzorna gräddas snabbt, 90 sekunder i 450-gradig vedugn, och får på så sätt den karakteristiska höga, luftiga kanten med knapriga brända fläckar. Vi har besökt åtta nya spännande pizzerior: Bistro Bananas, Meno Male, 800 grader, Pane Fresco, Pizzahatt, Pizzeria Giro, Crispy Pizza Bistro, 450 Gradi och Omnipollos hatt. Alla utom en kallar sina pizzor napolitanska...



Pizza Hatt

Upplandsgatan 9, Vasastan

Med skägg, surdeg, mikrobryggeriöl och ironiskt namn var Pizza Hatt en magnet för hipsters när stället öppnade för ett par år sen. Numera har tiden hunnit ifatt och det lilla haket har blivit en Lady och Lufsen-mysig favorit för de som bor eller jobbar i närheten. Missa inte efterrättspizzan.


Bistro Bananas

Skånegatan 47, Södermalm

Trevlig allroundbistro för Söderhipsters som gillar mikrobryggeriöl, napolitanska pizzor och färgglada stolar. En hel del annat än pizza finns på menyn, och även veganer kan smörja kråset utan krångel. Ingen bordsbokning, men det går alltid bra att vänta i den populära runda baren.


 

Meno Male 

Roslagsgatan 15, Vasastan

Vedugn från Neapel – check! Gustav Öhnfeldt (Nybrogatan 38) och kompanjonen Paul Anderlind gourmetpizzeria på Roslagsgatan. Namnet betyder ungefär "tack och lov". Degen jäser i 70 timmar och pizzan bakas i ugnen i 90 sekunder. Många spännande toppings som blåmusslor, bläckfisk, scampi. 


800 grader

Sigtunagatan 17, Vasastan

Vasastansfavorit med avskalad inredning och punkigt anslag som snabbt dragit till sig stora skaror finsmakare. Menyn innehåller alltid tre favoriter plus veckans pizza, bakad utifrån råvarutillgång och humör. ”Att driva pizzeria rekommenderas inte för den som vill bli rik – men det är kul” säger ägarna själva.


Pane Fresco

Klarabergsgatan 50, city

Paolo Robertos italienska högkvarter i Åhlénshuset serverar inte bara napolitanska pizzor utan även pasta, carne, pesce och annat gott från det stövelliknande landet vid Medelhavet. Den soliga terrassen med cityutsikt väger delvis upp den stundtals oengagerade servicen. Här hittar du inte bara äkta italienska pizzor utan även klassiska pastarätter, kött, fisk och sallader.


Pizzeria Giro

Sveavägen 46, city

Östermalmskänsla trots läget mitt på Sveavägen. Inredningen och atmosfären andas italiensk familjerestaurang med exklusiva råvaror och recept ärvda från mormor, och priserna på de napolitanska pizzorna är därefter. Givetvis finns glutenfri pizzabotten för den trendkänslige.


Crispy Pizza Bistro

Upplandsgatan 45, Vasastan

Enda pizzan i testet som inte kallas napolitansk. Crispy fokuserar istället på pizzans kosmopolitiska image och hämtar smaker och råvaror (gärna ekologiska) från hela världen, till exempel chorizo och kimchi. Den grovhuggna och plåtiga inredningen bidrar till känslan.


450 Gradi

Jupitervägen 30, Lidingö

Lidingös finaste napolitanska pizzor bakas i enkel lokal med några få bord. Nördfaktorn är hög med avancerade fakta om mjölsorter, jästekniker och ugnstemperaturer, men man glömmer inte bort kunderna för det. Stämningen är familjär och trevlig och pizzorna är fullpackade med fyllning – ”extra allt” helt enkelt.


Omnipollos hatt

Hökens gata 3, Södermalm

Att Omnipollo är ett bryggeri från början märks tydligt – här ligger fokus mer på hantverksölen än på pizzorna. Utbudet av ovanlig pilsner, IPA och stout är brett och förändras dagligen. Men de napolitanska pizzorna funkar utmärkt som tilltugg i den skönt stimmiga lokalen befolkad av glada hipsters. Ingen bordsbokning.

 

Sammanfattning

Vilken är bäst? Det tråkiga svaret är att alla är bra på sitt sätt. Har du svårt att bestämma dig? Just nu pratas det om en ny favorit – Trattoria dell'isola på Lidingö. Kanske är det just den du ska prova?