På Rutabaga vill Mathias Dahlgren bygga upp sin vision av framtidens kök med vegetariska rätter i världsklass.
Respekterade Grand Hôtel-restaurangen Matsalen stänger igen efter 10 år i tjänst och ersätts med Sveriges första helvegetariska finkrog. Nu gäller, sväng till vänster för det vanliga trygga (Matsalen-sysslingen Matbaren) till höger för det nya gröna (Rutabaga).

 
Rutabaga är ett gammalt svenskt ord för kålrot. Kålrot kallas rabba på skånska och rotmos blir rabbegröd. På västgötska kallas det rotabagge. 
 

 
Varför vill man egentligen gå på en vegetarisk restaurang? På Rutabaga erbjuds du ett 20-tal mellanrätter. Allt ifrån rostade morötter till tvillingägg, vita bönor och tryffel. Snygga drinkar med kokosvatten finns också. Allt är lite spännande. Vad tänker alla gäster på? Kanske tänker vissa att det känns lite som med svensk film på bio. Ja, filmen var väldigt bra för att vara en svensk film. Kanske är det också så med vegomat, vi har en föreställning att det inte är lika bra som det där andra. Och att det bara är 100 meter till Mathias Dahlgrens pärla Matbaren. Andas, andas…nu är det vegetariskt på tallriken. Funkar det med vegetarisk fine-dining? Hur bra är Rutabaga? Rätterna är väldigt olika (så klart), det gäller att navigera rätt. Rårivna morötter a la Vietnam, väldigt gott. Ceviche på avokado och Jalapeños, gott men kanske inte så spännande. Tycker du att stekt gurka låter lite tråkigt? Rethink! Stekt gurka, sjökorall med grön curry är en fullträff. Kokosglas till efterrätt är ett måste. Tipset är som vanligt att beställa många rätter och dela på. Hitta dina favoriter. 

 

 
Summa: Rutabaga har precis öppnat, det behövs lite tid för att allting ska flyta på. Personalen måste få bli kompis med maten och gästerna.
Vi kommer tillbaka till Södra Blasieholmen 8, men vi vet i nuläget inte om vi går till vänster eller till höger. 
 
 
 

Nyöppnande krogar:


Bäst just nu:


Representation & jobb:


Tipsa gärna Krogguiden!