Vi har besökt sprillans nya Tak, krogen som tillsammans med hotellsatsningen At Six ska förvandla Brunkebergstorg från dunkel betongöken till urban hotspot. Uppe på 48 meters höjd är det både snyggt och gott på tallrikarna, även om en del skönhetsfläckar måste putsas på innan allt sitter där det ska. Norske miljardären Petter Stordalen är en man med stora gester. Så varför inte starta en av Stockholms till ytan största restauranger?
Tak, designad av stilsäkra Wingårdhs, är ett maffigt bygge med en del utmaningar att ta tag i. Restaurangen verkar vilja ha en fot i det finare och lyxigare medan personalen inte riktigt hänger med. Tänk Operakällaren: En varm fuktig handduk delas ut före maten. Innehållet på tallrikarna presenteras i detalj vid bordet. Du får med dig en egen korg att lägga väskan och andra prylar i. Men all denna omsorgsfullhet kan kännas lite missriktad när den unga servisen knappt ens förmår uttala namnen på rätterna korrekt.

Maten, signerad den uppmärksammade Frida Ronge är både fräsch och spännande. En god skål med buljongsoppa långt från pulvermiso.

Fortsättningen, gös och shiso, är både vacker och välsmakande.


Biff och aubergine ser lite slarvigare ut, men smaken är det inget fel på.


Förrätterna får klart godkänt. Bäst är kolgrillad tsukune, ett kycklingfärsspett med grillad lök, shichimi togarashi och äggula. Roligt upplägg som uppskattas. Bland huvudrätterna provar vi chirashisushi för 235 kr som innehåller sojarimmad lax, forellrom, kålrotsgari och sesamemulsion. Här saknas kanske något? Det finns tokigt många ställen i Stockholm som gör fantastisk sushi och det krävs något alldeles extra för att sticka ut i konkurrensen. Den bibimbap-liknande rätten donburi 235 kr får precis godkänt tack vare den ovanligt smakrika karamelliserade löken. Vegorätten ostronskivling och rotselleri med svampkräm, bakad jordärtskocka, ramslök och svart vitlök är dock ett fynd för 225 kr.


Summa: Helheten sitter inte riktigt ännu, men vi är övertygade om att Frida Ronge snart kalibrerar allt till rätt nivå. Utsikten kommer också att bli vackrare när alla kranar och byggmaskiner är borta.

Tack tack Tak, vi ses snart igen!

TAK: Betyg 3.8 
Betygen sätter vi gemensamt, baserat både på våra egna besök och på andras recensioner. Betygen ger en vägledning, men är inte ett facit – alla krogar på Krogguiden är bra på sitt sätt! Hör av dig till oss om du vill tipsa om nya krogar eller om du är missnöjd med något av de ställen vi listar.