Nya krogar

Vegetariska rätter i världsklass?

Mathias Dahlgren har lagt ner tvåstjärniga Matsalen och istället öppnat Rutabaga, en lakto-ovo-vegetarisk lyxrestaurang med avslappnad stämning.

Varför går jag hit? Vegetarisk finmat signerad en av Sveriges bästa kockar.
Väntetid bord: ca en vecka (vardag), ca tre veckor (helg). Läs mer
Pris: 600 kr (lite dyrare).
Typiska maträtter: Bakad roscoff, citronskal, lakrits. Gnudi, rosenkål, tryffel. Friterad aubergine. Tvillingägg, vita bönor, tryffel.
Bra att veta: Allt på menyn är mellanrätter och priset kan lätt dra iväg.
Lokal: Mellanstor
Ekologiskt tänk: Ja.
Vad tycker andra? Betyg 4 av 5 i DN juni 2017. Betyg 4 av 6 i SvD maj 2017. "Kejsaren är naken" skriver Di Weekend och ger betyg 6 av 10 (mat) i mars 2017.
Vin och dryck: Specialkomponerade drinkar som passar till maten och innehåller ingredienser som kålrot, kokosvatten och sesam.
Extra information: Alla i personalen får bidra med idéer och erfarenheter. Gränserna mellan kök, bar och servis ska bli mer flytande.
Antal sittplatser: 56
En sak till: Rutabaga är ett gammalt svenskt ord för kålrot. Kålrot kallas rabba på skånska och rotmos blir rabbegröd. På västgötska kallas det rotabagge.

Vegetarisk och vegansk mat är supertrendigt, men Mathias Dahlgrens nya satsning får ändå betecknas som djärv. På Rutabaga erbjuds du ett 20-tal mellanrätter, alla med kosmopolitisk känsla och helt fria från kött. Rekommendationen är som vanligt att beställa många rätter att dela på – allt från rårivna morötter à la Vietnam till tvillingägg med vita bönor och tryffel. Tycker du att stekt gurka låter tråkigt? Tänk om! Den stekta gurkan med sjökorall och grön curry är en fullträff. Huruvida det originella konceptet kommer att hålla när nyhetens behag lagt sig återstår dock att se.


Kontaktuppgifter

Telefon

08-6793584


Öppettider

Stängt
månlör
17:00 – 24:00


City

Södra Blasieholmshamnen 8, 10327, Stockholm
Rutabaga

Södra Blasieholmshamnen 8

Till toppen