Gyldene kulturinstitution i ny regi

Det är förstås inte alla krogar som kan stoltsera med såväl anrika lokaler från 1700-talet som idel namnkunniga kulturmän på sin gästlista, år efter år. En bit in på tjugohundratalet, är det inte utan att man undrar om det senaste ägarbytet skall komma att landa i ett blygsamt ansiktslyft, eller på allvar röra om i den finkulturella husmanskosten?

Öppettider och meny kan ändras på kort tid. Titta alltid på restaurangens hemsida, Instagram eller Facebooksida för korrekt information. Anmäl gärna felaktigheter till oss.
Varför går jag hit? Du önskar insupa ett stycke kulturhistoria och vurmar för husmanskost.
Pris: 280 kr (medel). Lunch 145 kr (lite dyrare).
Typiska maträtter: Vildand med kantareller och rökt sidfläsk, isterband på vildsvin med sellerikräm, rödtungefilé med rökta ostron och gröna bönor.
Bra att veta: Det blir först efter jul som krogen stänger under några veckor, inför nystart. Business as usual tills dess alltså.
Lokal: Stor, gott om plats
Vad tycker andra? Betyg 6 av 10 (mat) i Di Weekend mars 19.
Vin och dryck: Lång och ambitiös förteckning vin, öl, brännvin och avec. Mycket ekologiskt, mycket på glas.
Extra information: Måndag till fredag kl 17-18 serveras "vardagsmiddag" med för- och varmrätt för 215 kr.
Antal sittplatser: 150
En sak till: Låt inte de historiska vingslagen förvilla dig. Det är 2018.

Att Gyldene Fredens historiska arv förpliktigar råder det knappast något tvivel om. Här har varsam finess samsats med nordiska råvaror, snille och smak sedan 1722. Förändring är alltså inget som vare sig inrökta stammisar eller Svenska Akademin ser med blida ögon på. Med det sagt, finns det kanske utrymme för en nypa frisk luft och en smula innovation till ärtsoppan, vilket Filip Fastén, ny krögare, hoppas kunna tillföra. Den som överlever julen får helt enkelt se.


Kontaktuppgifter

Telefon

08-249760


Öppettider

Stängt
månfre
17:00 – 22:00
lunch
11:30 – 14:30
lör
13:00 – 22:00


Gamla Stan

Österlånggatan 51, 10317, StockholmTips: Kolla gärna restaurangens hemsida https://per-olsson-pzlk.squarespace.com/restaurangen-1 för att säkerställa öppettider och övrig information. Rapportera gärna eventuella felaktigheter till oss.

Den Gyldene Freden

Österlånggatan 51

Till toppen