Bästa lussekatten i Stockholm 2021. And the winner is....Sällan har längtan efter lite hederligt saffranbröd varit så stark som i år. Det är därför med stor glädje som Krogguiden kastar av sig munskyddet och tar upp jakten på Stockholms starkast lysande lussekatt.

Häng med vår välrenommerade jury under ledning av konditorn Tobias Bergstrand från Bergstrands Bageri, när vi skärskådar lussebullens innersta väsen och korar årets vinnare.


Eftersom juryn alltid eftersträvar perfektion, valde vi ut 12 lussebullar från Stockholms mest välmeriterade bagerier. Dessa testades sedan blint för att nå en så rättvis bedömning som möjligt.


Tipsa oss gärna inför nästa år, så kanske ditt favoritbageri kommer med i starttolvan.

Och här har vi den förväntansfulla juryn! Omutbar och benhård, men likväl rättvis i sin strävan efter saffransstinn fulländning. 

Årets startfält bjuder som synes på flera nyanser av gult. 

I bakartagen? 

  • En riktigt lyckad lussekatt är inget man skojar om. För att bli så där saftig och fluffig som vi minns barndomens saffransbullar, behöver du behandla degen så länge att mjölet går in ordentligt i degen. Varken mer eller mindre!

  • Du som vill glänsa lite extra väljer ett specialmjöl med lägre glutenhalt och vänder dina gyllengula skapelser i brynt smör och socker. Glöm inte var du läste det först!

  • För att optimera saffranssmaken kan du med fördel låta saffranet ligga och dra i en skvätt rom eller vodka innan du blandar det i degen. Jo, man tackar!

  • Att jäsa eller inte jäsa, det är frågan. En riktigt fin lussekatt bör inte stressas fram, men får heller inte överjäsa. Håll koll på både tid och temperatur i köket. Fokusera!

  • Sist men inte minst; glöm inte att du alltid är värd minst en lussebulle. I dessa tider garanterat två. 

  • Stort tack till Cafe Caesar på Ynglingagatan 27 för att vi fick göra testet hos er. 

  • Kolla in 2020 år Lussekatts test här.

Till toppen