2020 - Bästa lussebullen i Stockholm är....December månad, social distans och en annorlunda jul inför dörren, men säg den pandemi som hindrar Krogguiden i jakten på Stockholms bästa lussekatt.

Hur står det egentligen till med saffranshalten i huvudstadens innersta degkretsar? Följ med vår eminenta jury tillsammans med Eli Nakhoul från tittarsuccén “Hela Sverige bakar”, när vi klär av lussebullen inpå bara russinet och utser årets vinnare bland idel knallgula kandidater. 


För att nå en så rättvis bedömning som möjligt valde vi ut 10 lussebullar från välmeriterade bagerier innanför tullarna som sedan testades blint. Här är diskussionen i full gång! Sällan har väl juryn varit så svårflörtad och återhållsam med dem höga betygen som i årets test.  Kanske är det den så kallade coronaeffekten, kanske behöver vi bara mer jul och saffran.


Ska vi verkligen äta alla dom här?


Bullar & Bröd

Valhallavägen 65
Pris: 32 kr
Vikt: 67 g

För mycket mjöl i påsen!

Här har vi att göra med ytterligare en blekgul kandidat med formerna på rätt ställen som valt att lämna saffranet väl synligt inuti bullen, vilket dock inte märks nämnvärt på smaken. Här misstänker juryn att degen fått en nypa mjöl för mycket, vilket kan hända den bäste.

+ Smakar precis lagom sött!
- Smakar även en smula jäst.


Betyg
: 2.0

Gunnarssons Specialkonditori

Götgatan 92
Pris: 38 kr.
Vikt: 51 g

VINNARE! - Go Gunnarssons!

Lika solbränd som Doktor Mikael med en framträdande smak av saffran tar den här saftiga bullen juryn med storm. Gammal är alltid äldst, här visar Gunnarsson på Södermalm alla trendiga surdegsbagerier var skåpet ska stå med en lussekatt som tar oss tillbaka till bulljularna vi minns.

+ Rustik och hembakt känsla. Precis som vi vill ha det.
- Ser litegrann ut som att saffranet inte blandats ut i degen, men vad gör det när man precis kammat hem storvinsten?


Betyg
: 4.0


 

I bakartagen? 

  • En bra lussekatt kräver både tålamod och kärlek, för att bli så där saftigt som vi minns barndomens saffransbak. Här är det alltså en dygd att köra degen lagom länge så att mjölet går in ordentligt i degen.

  • Du som vill glänsa lite extra väljer ett specialmjöl med en lägre halt av gluten och vänder dina gyllengula skatter i brynt smör och socker. Mums!

  • För bästa möjliga saffranssmak kan du med fördel låta saffranet ligga och dra i en skvätt rom eller vodka innan du blandar det i degen. Hörde vi skål?

  • Att jäsa eller inte jäsa, det är frågan. En riktigt fin lussekatt kan förstås inte stressas fram, men får heller inte jäsa för länge. Håll koll på tiden och temperaturen i köket.

  • Sist men inte minst; glöm inte att du alltid är värd minst en lussebulle. I dessa tider garanterat två. 

  • Kolla in årets Lussekatts test här.

Till toppen