Semmelprovning med proffsjury 2023! Krogguidens vinnare är...Äntligen! Bara tanken på semlans fluffiga grädde och generösa fyllning är som ett balsam för själen. Men ska man verkligen betygsätta en semla? Svaret är så klart ja. Men i vårt test är faktiskt alla semlor väldigt goda men det finns olikheter som är bra att beakta innan du ska slå till. Inflationen & elpriser till ära så är prishöjningen i år närmare 10%! Nu kör vi! 

Expertjury smakar sig fram till Stockholms bästa semla 2023. 

I år under kompetent ledning  av Stjärnkonditorn Frida Bäcke. Nyligen vann hon utmärkelsen Konditorernas konditor där omkring hundra av Sveriges skickligaste konditorer fick rösta fram sin favorit. 

I likhet med tidigare år tar vi även hjälp av den semmeltokige börsjournalisten Gabriel Mellqvist, mannen med näsa för både aktiekurser och fastlagsbullar.

Och för att toppa så är vi extra stolta att Johan @Matgeek Hedberg också kommer gå loss på testsemlorna. 

Så här gick testet till:

Under testets gång betygsätter vi alltid smak och textur på grädde, mandelmassa och bulle och fastställer därefter ett helhetsbetyg mellan 1-10. Testet är blint. I likhet med andra ärofyllda mästerskap väger vi även in samtliga tävlande innan matchstart och fördömer doping och plagiat i alla dess former. 

Backstage på Stora Bageriet 

Den glada chefsbagaren Csaba Osvath (gul keps) med personal blev glada för den välförtjänta 1:a platsen! 

 

Vinnarsemla: 

Mjöl från Limabacka kvarn

Mandelmassa eko från Valdéngården

Saltrostade mandlar

Grådö vispgrädde

Blodapelsinzest

 

Vägen till den perfekta semlan - 4 knep för att briljera!

 1. Grädden: Många skulle nog hävda att det är grädden som gör semlan. Vi törs iallafall påstå att det är lätt vispad grädde som gäller. Så lätt att den i princip rinner av vispen. Tänk också på att grädden blir tyngre när du spritsar den. Låt inte semlan bli stående!

   

 2. Bullen: En tung och kompakt semla är inget man ringer hem till mamma om. En mjuk, kladdig deg som fått jäsa lagom länge kan däremot ge en luftig, fin bulle och glada tillrop. Plasta gärna in dina nygräddade bullar när de svalnat så behåller du saftigheten till servering. För självklart gör du alltid dina semlor á la minute!

   

 3. Mandelmassan: Det finns inga genvägar till den perfekta mandelmassan. För att få både crunch och djup rostar du med fördel din mandel innan du blandar den med mandelmassan. Här kan även lite salt göra susen och bryta av mot sötman beroende på hur djärv du känner dig.

   

 4. Proportionerna: Aldrig underskatta måttfullhet. Mandelmassa är sjukt gott, men undvik det bombastiska uttrycket så att grädden får plats och din semla håller formen. På detta sätt kommer samtliga råvaror till sin rätt och bakverket behåller sin spänst och luftighet.

   

Sist men inte minst....

Vi vet att du aldrig skulle nedlåta dig till att placera en färsk fettisdagsbulle i kylen jämte gårdagens makaronilåda och övermogna tomater. Tvärtom behandlar du semlan som sig bör, med vördnad och respekt. 

Ps. Det finns så klart massor med fler goda semlor i Stockholm! Mr Cake, Bergstrans Bageri, Skeppsbro bageri för att bara nämna några. 


 

 

Till toppen