Semmelprovning 2024! Krogguidens vinnare är...Äntligen! Bara tanken på semlans fluffiga grädde och generösa fyllning är som ett balsam för själen. Och även om vi alla lider under hög låneränta och gråter när vi ska betala våra räkningar så kommer semlorna garanterat fungera bättre än valfritt SSRI preparat. I vårt test är faktiskt alla semlor väldigt goda men det finns olikheter som är bra att beakta innan du ska slå till. Nu startar vi testet. Må bästa semla vinna!  

Semla, semla på bordet där, säg mig vem som godast i Stockholm är...

det är du Stora Bageriet. Förra årets 2023 vinnarsemla från Stora Bageriet. 

I år har vi lämnat stjärnbagaren hemma och istället besökt över 20 bagerier under två veckors tid.

 Varför inte en liten resa till Rosendals trädgård och äta en semla eller två?

 Så här gick testet till:

Under testets gång betygsätter vi alltid smak och textur på grädde, mandelmassa och bulle och fastställer därefter ett helhetsbetyg mellan 1-5.Bra stämning på Svedjan. Tunnebana Zinkensdamm och du är framme hos vinnarbageriet. 

Kanske undrar du varför så många får betyg fyra i år. Vår teori är att semlorna numera har fått en högre kvalité och helt enkelt blivit godare. Sedan har vi också valt bort många semlor med lägre betyg i vårt test. 

Vägen till den perfekta semlan - 4 knep för att briljera!

 1. Grädden: Många skulle nog hävda att det är grädden som gör semlan. Vi törs iallafall påstå att det är lätt vispad grädde som gäller. Så lätt att den i princip rinner av vispen. Tänk också på att grädden blir tyngre när du spritsar den. Låt inte semlan bli stående!

   

 2. Bullen: En tung och kompakt semla är inget man ringer hem till mamma om. En mjuk, kladdig deg som fått jäsa lagom länge kan däremot ge en luftig, fin bulle och glada tillrop. Plasta gärna in dina nygräddade bullar när de svalnat så behåller du saftigheten till servering. För självklart gör du alltid dina semlor á la minute!

   

 3. Mandelmassan: Det finns inga genvägar till den perfekta mandelmassan. För att få både crunch och djup rostar du med fördel din mandel innan du blandar den med mandelmassan. Här kan även lite salt göra susen och bryta av mot sötman beroende på hur djärv du känner dig.

   

 4. Proportionerna: Underskatta aldrig måttfullhet. Mandelmassa är sjukt gott, men undvik det bombastiska uttrycket så att grädden får plats och din semla håller formen. På detta sätt kommer samtliga råvaror till sin rätt och bakverket behåller sin spänst och luftighet.

   

Sist men inte minst....

Vi vet att du aldrig skulle nedlåta dig till att placera en färsk fettisdagsbulle i kylen jämte gårdagens makaronilåda och övermogna tomater. Tvärtom behandlar du semlan som sig bör, med vördnad och respekt. 

Ps. Det finns så klart massor med fler goda semlor i Stockholm! Mr Cake, Bröd & Salt, Fosch Artisan Pâtisserie för att bara nämna några. 


 

 

Till toppen