Maträtter
Ett urval av de bästa och mest spännande rätterna från Stockholms bästa krogar och restauranger.
Fisk
Gös i surkål
Het, syrlig, mustig och himmelsk – det här är den mest populära av flera rätter baserade på gös hos restaurang China!.
Grillat
Plankstek
Denna mäktiga klassiker började serveras på Villa Godthem redan i mitten av 50-talet, och har förstås inte så mycket gemensamt med de varianter som langas fram på billiga stöl-hak. Passerad potatis blandas med äggula, ost och lite smör till en fyllig puré. Köttet är välhängd ryggbiff som grillas sakta över träkol, och såserna två till antalet: varmslagen bearnaise och rödvinssky på kalvfond. På toppen ligger rostade tomater och varm spenat som sauterats med lök. Hela anrättningen serveras på en rejäl ekplatta med en tunn träskiva av vitt cederträ som ger en fin smak till kött och potatis. Cederskivan används endast en gång och det gör att planksteken blir "extra vergine".
Kött
Biff Rydberg
Nu är det 100 år sedan Hotell Rydberg, som anses ligga bakom denna lyxpyttipanna, stängde igen. Men maträtten som bär hotellets namn är en levande klassiker. Extra plus för Prinsens senapsblandning.
Köttbullar
De flesta av världens kök innehåller någon variant på denna rätt, och även här i Sverige är förstås den vänligt trinda köttbullen ett stående inslag på bordet såväl till högtider som den enklaste vardagsmiddag. Pelikans köttbullar är stora som golfbollar och kända långt utanför landets gränser.
Plankstek
Denna mäktiga klassiker började serveras på Villa Godthem redan i mitten av 50-talet, och har förstås inte så mycket gemensamt med de varianter som langas fram på billiga stöl-hak. Passerad potatis blandas med äggula, ost och lite smör till en fyllig puré. Köttet är välhängd ryggbiff som grillas sakta över träkol, och såserna två till antalet: varmslagen bearnaise och rödvinssky på kalvfond. På toppen ligger rostade tomater och varm spenat som sauterats med lök. Hela anrättningen serveras på en rejäl ekplatta med en tunn träskiva av vitt cederträ som ger en fin smak till kött och potatis. Cederskivan används endast en gång och det gör att planksteken blir "extra vergine".
Wienerschnitzel
Wienerschnitzel är en mäktig centraleuropeisk paradrätt som görs på tunna skivor kalvinnanlår, ofta utbankade för att bli tunna och stora. Skivorna dubbelpaneras, det vill säga paneras först i mjöl, sedan i ägg och ströbröd, innan de steks i smör eller friteras. Det traditionella tillbehöret är en citronskiva.