I år tar Sturehof traditionen ett steg längre och lanserar en surströmmingsvagn, ett nytt grepp för att göra den svenska delikatessen tillgänglig för fler. Den 21 augusti kommer vagnen att stå utanför restaurangen och servera surströmmingsklämmor till nyfikna förbipasserande.

”Det känns som alla svenskar vet vad surströmming är, men långt ifrån alla har vågat smaka. Att komma förbi vår vagn och beställa en klämma är ett perfekt tillfälle att testa något nytt. Och med den distinkta doften vågar vi lova att ingen i närheten av Stureplan kommer att missa att det händer något spännande”, säger Angelica Lindberg, restaurangchef på Sturehof.

Surströmmingsskivan har sitt ursprung i Sturehofs ”Sverigeresan” som anordnades år 2004 – ett initiativ där elva svenska regioner fick inspirera restaurangens meny, konst och kultur. Från Norrlandskusten föll valet på surströmming, och den första skivan lockade då nio glada entusiaster. Sedan dess har traditionen vuxit rejält, och idag är den ett av Sturehofs mest populära årliga evenemang.

”Mer surströmming åt folket! Under själva skivan serveras rätten enligt traditionen – med tunnbröd, knäckebröd, gräddfil, rödlök och potatis. Från vagnen erbjuder vi en light-version i form av våra smakrika surströmmingsklämmor. De går utmärkt att kombinera med alkoholfri svensk öl, som vi också serverar från vagnen.”, säger Michael Larsson, köksmästare på Sturehof.

​Surströmmingsvagnen finns utanför Sturehof den 21 augusti kl. 16.00–20.00. En klämma kostar 55 kr. I Sturehofs butik, som ligger i anslutning till restaurangen, går det även att köpa med en burk surströmming hem.