Bäst just nu

Äta med ögonen

Det gamla tullhuset vid Finlandsfärjorna inrymmer inte bara ett av Stockholms mest populära museer, utan också en högklassig restaurang där grönsakerna regerar.

Varför går jag hit? Kreativ finmat med gröna råvaror i centrum. Och vacker panoramavy över Stockholms inlopp.
Väntetid bord: ca tre veckor (vardag), ca en månad (helg). Läs mer
Pris: 540 kr (prisvärt). Lunch 165 kr (dyrare).
Typiska maträtter: Helstekt rotselleri med karljohansvamp och valnötter. Ungkalv från Stora Hajdes gård. Mörbakad vitkål med havssallad, ostron och brynt smöremulsion.
Bra att veta: Menyn förändras baserat på dagstillgång på bra råvaror.
Lokal: Mellanstor
Ekologiskt tänk: Uttalat fokus på grönt, ekologiskt och närproducerat. Mer grönsaker och mindre kött.
Om lunch: Mån-lör kl 11.30-14.00.
Etiketter: Foodie, Koncept
Vin och dryck: Vinpaket kostar 340 kr.
Extra information: För att besöka restaurangen utan att gå in på själva museet bör man boka bord i förväg.
En sak till: Har också café och brunch.

Det började som ett habilt museifik som mest levde på sin enastående utsikt, men sedan flera år tillbaka styrs Fotografiskas restaurang av stjärnkocken och tv-kändisen Paul Svensson som håller igång ett fräscht och modernt koncept med fokus på grönsaker. Gästen plockar och kombinerar fritt bland kalla, varma och söta ”växträtter” som alla är helt vegetariska, ändras dag för dag och kostar 135 kr var. Den som är sugen på animaliskt protein adderar kött eller fisk, och sen är det bara att låta smakerna av getyoghurt, vit sparris och granparfait sammanstråla lika subtilt vackert som en bild av Henri Cartier-Bresson.


Kontaktuppgifter

Telefon

08-50900530


Öppettider

Öppet
månfre
17:00 – 23:00
lunch
11:30 – 14:00
lör
11:00 – 23:00
sön
11:00 – 23:00
lunch
11:30 – 14:00


Södermalm

Stadsgårdshamnen 22, 11645, Stockholm



Fotografiska

Stadsgårdshamnen 22

Till toppen